Dal z soczewicy

Składniki na 5 porcji:
200 g czerwonej soczewicy
łyżka klarowanego masła
2 łyżeczki kuminu w całości
3 pokrojone w plasterki ząbki czosnku
łyżka posiekanego imbiru
łyżeczka kurkumy
łyżeczka garam masali
4 duże pomidory pokrojone w kostkę
500 ml wody
świeża kolendra do posypania zupy
prażona cebula do posypania zupy
tarka:
klarowane masło
jasna gorczyca, czarnuszka, kumin, garam masala, chilli - po szczypcie

Ugotuj soczewicę: zalej 1 porcję soczewicy 3 porcjami wody. Gotuj ok. 15 minut, aż ziarna będą się rozpadać.
W garnku rozpuść masło i dodaj kumin w całości. Gdy poczujesz jego aromat, dodaj czosnek oraz imbir. Dopraw solą, kurkumą oraz połową garam masali. Wrzuć pomidory i duś przez kilka minut. Podlej wodą, jeśli dal jest zbyt gęsty. Dodaj soczewicę.
Wykonaj tarkę: rozpuść klarowane masło i upraż na nim przyprawy.
Zupę polej wykonaną tarką, posyp prażoną cebulą oraz posiekaną kolendrą.

 

Kurczak tikka masala

Składniki na 5 porcji:
500 g piersi z kurczaka
klarowane masło
4 strąki kardamonu
duży kawałek cynamonu
3 liście laurowe
2 duże cebule
łyżka kuminu
łyżka nasion kolendry
chili świeże lub suche
łyżka garam masali
sól i pieprz
150 ml śmietanki kremówki
500 g pomidorów z puszki lub 4 świeże
marynata:
200 g jogurtu naturalnego
3 posiekane ząbki czosnku
2 łyżki startego imbiru
łyżeczka kurkumy
łyżka kuminu mielonego
1/2 łyżeczki kopru włoskiego
sok z limonki
masło klarowane

 

W misce połącz wszystkie składniki marynaty (zacznij od połowy ilości jogurtu - ma on tylko powlekać kurczaka cienką warstwą) i wymieszaj z pokrojoną w kostkę piersią kurczaka. Odstaw do lodówki na min 30 minut, najlepiej na 5-6 h. Wyłóż zamarynowanego kurczaka na blaszkę do pieczenia i piecz w piekarniku 200°C ok. 20 minut.

W garnku rozgrzej masło, dodaj kardamon, cynamon, liść laurowy oraz nasiona kolendry. Gdy przyprawy zaczną mocno pachnieć, dodaj posiekaną cebulę i smaż na małym ogniu, aż zbrązowieje. Dodaj sypkie przyprawy: kumin i garam masalę. Smaż przez chwilę i następnie dodaj pomidory. Duś przez kilka minut. Dopraw do smaku solą, pieprzem i odrobiną cukru.  Duś, aż sos zgęstnieje. Pod koniec duszenia dodaj kurczaka i śmietankę. Podawaj z posiekaną kolendrą i sokiem z limonki.

 

Chlebki naan

Składniki na 5 porcji:
250 g mąki chlebowej
1/4 torebki drożdży suszonych (10 g świeżych)
50 g rozpuszczonego masła
70 g jogurtu naturalnego
100 g ciepłego mleka
płaska łyżeczka cukru
płaska łyżeczka soli
czarnuszka do posypania chlebków

Drożdże rozpuść w ciepłym mleku z cukrem. Do miski przesiej mąkę. dodaj sól, rozpuszczone drożdże, jogurt i masło. Wszystko wymieszaj i zostaw do wyrośnięcia. Podziel na 4 części i zrób cienkie placki. Piec kilka minut w piekarniku w maksymalnej temperaturze, najlepiej na kamieniu do pizzy.

 

 

Garam masala

Składniki na słoiczek ok. 150g:
3 łyżki kuminu
4 łyżki kolendry
2 łyżeczki ziaren czarnego pieprzu
2 łyżeczki kardamonu (zielonego/czarnego)
1 łyżeczka liści laurowych
1 łyżeczka goździków
1 łyżeczka kory cynamonu
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
opcjonalnie, w małych ilościach:
ziarna kopru włoskiego, anyż, pieprz cayenne, suszone chilli, suszony imbir

Wszystkie przyprawy upraż na patelni i zmiel w młynku lub utłuc w moździerzu.

 

Mango lassi

250ml pulpy mango
250ml mleka kokosowego
sok z 1/2 limonki
szczypta soli

Wszystkie składniki zblenduj w mikserze. Przelej do kieliszków. Schłódź przed podaniem.