Pasta curry

1 duży kawałek imbiru, obrany
kilka szalotek
2-3 ząbki czosnku
2 papryczki chilli
2-3 liście kaffir
kawałek galangalu, obrany
nóżki z 1 pęczka kolendry
2 łodygi trawy cytrynowej

Wszystkie składniki zblenduj na gładką pastę. Możesz dodać trochę neutralnego oleju dla gładszej konsystencji. Przechowuj w szczelnie zamkniętym słoiczku, zalane olejem aby odciąć dostęp powietrza.

 

Curry tajskie

domowa pasta curry
1 łyżka oleju kokosowego lub innego oleju bezzapachowego
200ml mleka kokosowego
sos sojowy
sos rybny (jeśli nie macie - wystarczy sól)
cukier palmowy lub zwykły
świeżo mielony pieprz
sok z limonki
czarny sezam
duży kawałek białej ryby – dorsza, labraxa, ewentualnie łososia lub kawałek polędwicy wołowej, pociętej w plasterki
ugotowany na sypko ryż jaśminowy

Rozgrzej olej kokosowy i zeszklij na nim 2 łyżki pasty. Na tym etapie możesz też dodać warzywa pokrojone w dużą kostkę - marchew, cukinię, paprykę. Podsmaż. Wlej mleko kokosowe. Gotuj ok. 10 min na wolnym ogniu, aż warzywa bedą al dente. Na ostatnie kilka minut wrzucić rybę pokrojoną na kawałki lub plasterki polędwicy.
Dodaj sok z limonki, sos rybny i sojowy, odrobinę cukru palmowego, skosztuj. 
Do miseczki nałóż porcję ryżu, wlej curry. Posyp obficie natką kolendry, udekoruj czarnym sezamem.

 

Bulion tajski

kilka łodyg trawy cytrynowej
1 łyżka oleju kokosowego lub innego oleju roślinnego
5 małych cebul, pokrojonych w piórka
4 łyżki grubo posiekanego czosnku
3 l bulionu drobiowego
1 ml mleka kokosowego
5 małych świeżych zielonych chilli
5 cm imbiru startego na tarce
kurkuma
pasty curry (zielona, żółta)
sos sojowy
sos rybny (jeśli nie macie - wystarczy sól)
cukier palmowy lub zwykły
świeżo mielony pieprz
sok z limonki
pęczek kolendry
liście kaffiru
250 g grzybków shiitake
świeże krewetki, obrane
makaron ryżowy lub sojowy

Rozgrzać olej kokosowy i zeszklić na nim cebulę, posolić i popieprzyć, dodać kurkumę. Następnie dorzucić czosnek, imbir, trawę cytrynową, liście kaffiru. Wrzucić pastę curry i smażyć ok 3 min. Wlać bulion oraz mleko kokosowe. Dorzucić namoczone wcześniej i pokrojone w paski grzyby shiitake. Gotować ok. 10 min na wolnym ogniu. Dodaj krewetki,  chilli i resztę przypraw, gotować jeszcze kilka minut.  Na koniec można usunąć trawę cytrynową. Podawać z makaronem. Dodać sok z limonki i kolendrę.