Kurczak tikka masala

Składniki na 5 porcji:
500 g piersi z kurczaka
marynata do kurczaka:
200 g jogurtu naturalnego
1 łyżka masła klarowanego
3 posiekane ząbki czosnku
2 łyżki startego imbiru
łyżeczka kurkumy
łyżka kuminu mielonego
1/2 łyżeczki kopru włoskiego
sok z limonki

masło klarowane
4 strąki kardamonu
duży kawałek cynamonu
3 liście laurowe
łyżka kuminu w ziarnach
łyżka nasion kolendry
chili świeże lub suche
2 duże cebule, w piórka
łyżka garam masali
sól i pieprz
150 ml śmietanki kremówki
500 g pomidorów z puszki lub 4 świeże, posiekane 

W misce połącz wszystkie składniki marynaty (zacznij od połowy ilości jogurtu - ma on tylko powlekać kurczaka cienką warstwą) i wymieszaj z pokrojoną w kostkę piersią kurczaka. Odstaw do lodówki na min 30 minut, a najlepiej na 5-6 h. Wyłóż zamarynowanego kurczaka na blaszkę do pieczenia i piecz w piekarniku 200°C ok. 20 minut.

W garnku rozgrzej masło, dodaj przyprawy w całości. Gdy przyprawy zaczną mocno pachnieć, dodaj posiekaną cebulę i smaż na małym ogniu, aż zbrązowieje. Dodaj garam masalę. Smaż przez chwilę i następnie dodaj pomidory. Duś przez kilka minut. Dopraw do smaku solą, pieprzem i odrobiną cukru.  Duś, aż sos zgęstnieje. Pod koniec duszenia dodaj kurczaka i śmietankę. Podawaj z posiekaną kolendrą i sokiem z limonki.

 

 

Chlebki naan

Składniki na 5 porcji:
250 g mąki chlebowej
1/4 torebki drożdży suszonych (lub 10 g świeżych)
50 g rozpuszczonego masła
70 g jogurtu naturalnego
100 g ciepłego mleka
płaska łyżeczka cukru
płaska łyżeczka soli
czarnuszka do posypania chlebków

Drożdże rozpuść w ciepłym (nie gorącym) mleku z cukrem. Do miski przesiej mąkę. dodaj sól, rozpuszczone drożdże, jogurt i masło. Wszystko wymieszaj i zostaw do wyrośnięcia na ok 30 minut. Podziel ciasto na 4 części i zrób cienkie placki. Piecz kilka minut w piekarniku w maksymalnej temperaturze, najlepiej na kamieniu do pizzy.

 

 

 

Garam masala

Składniki na słoiczek ok. 150g:
3 łyżki kuminu
4 łyżki kolendry
2 łyżeczki ziaren czarnego pieprzu
2 łyżeczki kardamonu (zielonego/czarnego)
1 łyżeczka liści laurowych
1 łyżeczka goździków
1 łyżeczka kory cynamonu
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
opcjonalnie, w małych ilościach:
ziarna kopru włoskiego, anyż, pieprz cayenne, suszone chilli, suszony imbir

  

 

Dal z czerwonej soczewicy

Składniki na 5 porcji:
200 g czerwonej soczewicy
łyżka klarowanego masła
2 łyżeczki kuminu w całości
3 pokrojone w plasterki ząbki czosnku
2 cebule posiekane w piórka
łyżka posiekanego imbiru
łyżeczka kurkumy
łyżeczka garam masali
4duże pomidory pokrojone w kostkę
1 puszka mleka kokosowego
świeża kolendra do posypania zupy
prażona cebula do posypania zupy

tarka:
klarowane masło
jasna gorczyca, czarnuszka, kumin, garam masala, chilli - po szczypcie

Soczewicę zalej wodą.
W garnku rozpuść masło i dodaj kumin w całości. Gdy poczujesz jego aromat, dodaj cebulę, czosnek oraz imbir. Dopraw solą, kurkumą oraz połową garam masali. Wrzuć pomidory i duś przez kilka minut. Wrzuć namoczoną i przepłukaną soczewicę, dolej mleczko kokosowe i gotuj na małym ogniu, aż soczewica będzie miękka.

Wykonaj tarkę: rozpuść klarowane masło i upraż na nim przyprawy.
Zupę polej wykonaną tarką, posyp prażoną cebulą oraz posiekaną kolendrą.

 

 

 

Mango lassi

400ml mleka kokosowego
400ml pulpy mango
sok z ½ limonki
szczypta soli

Wszystkie składniki zblenduj na gładko. Przelej do szklaneczek lub kieliszków. Schłodź przed podaniem i podawaj po pikantnym indyjskim posiłku.