Tadżin z kurczakiem

na 4 osoby:
udko lub duże podudzie z kurczaka – po 1szt na osobę
½ posiekanej cebuli
1 mały pęczek pietruszki i kolendry, związany
2 łyżki oliwy lub masła klarowanego
po ½ łyżeczki mielonego imbiru, cynamonu, kurkumy
szczypta szafranu
sól, pieprz

Duszone morele:
10 suszonych moreli
1 łyżeczka masła
1 laska cynamonu
3 łyżki cukru
½ szklanki wody
1 łyżka sezamu

W naczyniu do tadżinu lub ciężkim rondlu wymieszaj oliwę, masło klarowane, pęczek ziół i przyprawy. Podgrzej i dodaj mięso.
Przykryj naczynie i duś kilka minut, aż kurczak zmieni kolor. Dodaj ½ szklanki wrzątku i kontynuuj gotowanie przez ok 40 minut, aż kurczak będzie miękki. W międzyczasie regularnie sprawdzaj, czy w naczyniu jest woda. 
W międzyczasie umieść wszystkie składniki na duszone morele oprócz cukru w rondelku i doprowadź do wrzenia. Teraz dodaj cukier i duś bez przykrycia aż woda odparuje i syrop stanie się gęsty. 
Gdy kurczak jest gotowy, usuń zioła i przykryj mięso morelami. Podawaj z kuskusem.

 

 

 

Sałatka zaalouk 

1 średni bakłażan
1 duży pomidor
2 rozgniecione ząbki czosnku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
2 łyżki oliwy
1 łyżka soku z cytryny
przyprawy:
½ łyżeczki soli
½ czarnego pieprzu
½ chilli
1 czubata łyżeczka papryki mielonej
1 łyżeczka kuminu

Bakłażana upiecz w całości w piekarniku.  
Obierz ze skóry pomidora, usuń gniazda nasienne i posiekaj w kostkę. Rozgrzej oliwę na patelni, wrzuć na nią pomidora, przyprawy i sól. Przykryj patelnię i duś  ok 10 minut. Wydrąż miąższ bakłażana. Dodaj go do pomidora, wymieszaj dokładnie. Dodaj sok z cytryny i pozostaw na ogniu bez przykrycia ok 5 minut, aby delikatnie zredukować danie. Dopraw do smaku.

 

 

 

Sałatka taktouka

2 zielone papryki
1 duży pomidor
2 rozgniecione ząbki czosnku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
2 łyżki oliwy
1 łyżka soku z cytryny
przyprawy:
½ łyżeczki soli
½ czarnego pieprzu
½ chilli
1 czubata łyżeczka papryki mielonej
1 łyżeczka kuminu

Paprykę bez gniazd nasiennych upiecz w piekarniku.  
Obierz ze skóry pomidora, usuń gniazda nasienne i posiekaj w kostkę. Rozgrzej oliwę na patelni, wrzuć na nią pomidora, przyprawy i sól. Przykryj patelnię i duś  ok 10 minut. Paprykę obierz ze skóry i pokrój w cienkie paski. Dodaj do pomidora, wymieszaj dokładnie. Dodaj sok z cytryny i pozostaw na ogniu bez przykrycia ok 5 minut, aby delikatnie zredukować danie. Dopraw. 

 

 

Pastilla z kurczakiem

Na 6-8 osób:
2 łyżki oliwy
1 czerwona cebula, posiekana
2 posiekane ząbki czosnku
1 i ½ łyżeczki szafranu
1 łyżeczka mielonego imbiru
1 łyżeczka mielonej kolendry
1 łyżeczka cynamonu
½ łyżeczki mielonej gałki
4 udka z kurczaka
2 jajka, ubite
1/2 szklanki migdałów blanszowanych
łyżka cynamonu
1/2 szklanki cukru pudru
sól, pieprz
200g roztopionego masła
kilka arkuszy ciasta filo

Na patelni rozgrzej oliwę, podsmaż na niej cebulę i czosnek, aż się zeszklą. Dodaj szafran i wszystkie sypkie przyprawy i podsmażaj 2-3 minuty. Wrzuć kurczaka, zalej wodą i gotuj na wolnym ogniu przez ok ½ godz, aż mięso będzie się rozpadać. Przestudź, kurczaka wyjmij i poszarp. 
Resztę spod gotowania kurczaka odcedź i wymieszaj z rozmąconymi jajkami i podgrzewaj chwilę, aż masą zgęstnieje. 
Migdały zmiel na proszek z cukrem i cynamonem.
Rozgrzej piekarnik do 190-200 stopni, wysmaruj masłem naczynie żaroodporne o wymiarze ok. 22cm. Nałóż na spód jedne arkusz ciasta, wysmaruj masłem.
Na spód ciasta wyłóż nadzienie z kurczaka, przykryj kolejnym płatem ciasta. Teraz rozsmaruj na nim masę jajeczną. Nakryj kolejnym płatem, wysyp migdałami. Przykryj zapiekankę wszystkimi wystającymi płatami ciasta, posmaruj obficie masłem. Piecz 20-30 minut, aż ciasto będzie złote. Wyciągnij z piekarnika, odstaw na kilka minut przed pokrojeniem na talerze. 

 

 

Marokańskie pierożki na słodko

1 mały kozi serek do smarowania
pęczek mięty – listki obrane i posiekane
kilka płatów ciasta filo
roztopione masło
miód
posiekane pistacje
zest z pomarańczy 

Pomarańczę sparz, obierz z niej zest. Kozi serek wymieszaj z miętą i zestem. Rozwiń plat ciasta filo na blacie, potnij na kilka podłużnych pasków, posmaruj masłem. Nałóż porcję serka koziego wymieszanego z posiekaną miętą i zestem na pasek ciasta filo i zwiń w trójkąty tak, by dość szczelnie się zamknęły.  Piecz w 180 stopniach na złoto. Podawaj na ciepło polane miodem i posypane podprażonymi pistacjami.

 

 

 

Kuskus z bakaliami

1 szklanka kuskusu
garść ulubionych orzechów, podprażonych
½ kiszonej cytryny (opcjonalnie)
posiekana kolendra
sól, pieprz

Kuskus połącz z niewielką ilością wody w dużej metalowej misce, wymieszaj rękami. Kuskus ma mieć konsystencję mokrego piasku. 
Postaw miskę na garnku z gotującą się wodą, przykryj i gotuj na parze ok 10-15 minut. 
Sprawdź, czy kuskus jest sypki. 
Połącz z posiekanymi orzechami, kolendrą, opcjonalnie cytryną. Dopraw do smaku. Podawaj do marokańskich dań ,szczególnie do tadżinu.

 

 

 

Kiszone cytryny

1 cytryna
2-3 łyżki soli
letnia woda

Cytrynę ponacinaj od góry, do środka nasyp soli. Włóż ciasno do słoika, zalej letnią wodą, zakręć. Odstaw w ciepłe ciemne miejsce na minimum miesiąc. 
Może przygotować też więcej cytryn w większym słoiku - ważne, by cytryny nie wystawały ponad powierzchnię wody.

 

Ras el hanout, czyli klasyczna marokańska mieszanka przypraw:
Na słoiczek ok 100g:
8 suszonych główek róży (opcjonalnie łyżka suszonych płatków róży)
6 lasek cynamonu
6 kwiatów muszkatołowca
2 łyżki mielonej gałki
2 łyżki kurkumy
1 łyżka lawendy
1 łyżka ziaren kolendry
1 łyżka ziaren kopru włoskiego
1 łyżka ziaren białego pieprzu
2 łyżki ziela angielskiego
10 strąków kardamonu
1 mały kawałek galangalu
1 mały kawałek imbiru
½ łyżki chilli
8 goździków

Wszystkie składniki utłucz w moździerzu lub w młynku na proszek. Przechowuj w szczelnym słoiczku.