fbpx
Ładowanie Warsztaty

« Wszystkie warszataty

  • Te warsztaty już się odbyły.
broccoli-freshness-vegetables-1118177-768x1152

[20/21] Akademia Sezonowa Jolanty Kleser – Listopad

18 listopada 18:00 - 21:00

200zł

Zapraszamy na kolejny rok z Jolantą Kleser i jej sezonową Akademią.

Przez 10 miesięcy – od września do czerwca – będziemy zgłębiać tajniki sezonowości, gotowania z łatwo dostępnych produktów oraz komponowania pełnowartościowego, zbilansowanego i co najważniejsze pysznego codziennego jadłospisu.

Kulinarne ABC.

Codziennie gotowanie wydaje się trudne, czasochłonne i przytłaczające?
Nie, jeśli poznasz podstawowe zasady komponowania składników i przygotowywania posiłku.
Kluczem do sukcesu jest idealnie zaopatrzona spiżarnia, korzystanie z produktów sezonowych i umiejętność komponowania tego wszystkiego w szybkie codziennie posiłki - a tego wszystko nauczysz się właśnie podczas naszej Akademii.

Po całym cyklu:

- poznasz i pokochasz kalendarz sezonowości
- dowiesz się, jak wybierać świeże produkty i jak się z nimi obchodzić
- skompletujesz spiżarnię idealną
- zbilansujesz składniki odżywcze
- nauczysz się łączyć smaki i komponować dania
- zaoszczędzisz czas i pieniądze

Bohaterowie miesiąca.

Każde spotkanie skupi się na innych warzywach i owocach, królujących w danym miesiącu.
Dowiesz się, jak je wybierać, jak z nimi postępować, z czym najlepiej się łączą i jak szybko wyczarować z nich podstawowe posiłki, dania do pracy i szkoły, szybkie przekąski i zdrowe desery.
Baza, którą u nas dostaniesz, otworzy przed Tobą zupełnie nowe możliwości i sprawi, że codziennie przygotowywanie posiłków nie będzie przykrym obowiązkiem, a inspirującym wyzwaniem.

LISTOPAD

Listopad pomimo swej pogodowej aury wcale nie musi być szary i smutny - a już na pewno nie w kuchni!
Obfite kalafiory i zieloniutkie brokuły, które o tej porze roku są przepyszne, posłużą nam jako baza do przygotowania tylu wspaniałych dań!
Aromatyczne grzyby przeniosą najprostsze potrawy w inny wymiar, a soczyste gruszki wskoczą nam nie tylko do deserów.

Harmonogram akademii:

1) 16.09 – bakłażan, papryka, pomidor, cukinia, morele i brzoskwinie;
2) 21.10 – dynia, por, cebula; jabłka, śliwki i grzyby;
3) 18.11 -  kalafior i brokuł; gruszki;
4) 02.12 - warzywa korzeniowe: marchewka, pietruszka burak, seler;
5) 20.01  - ziemniaki, bataty i topinambury;
6) 17.02  - warzywa kapustne i cytrusy;
7) 17.03  - warzywa strączkowe: fasola;
8) 21.04  - ciecierzyca i soczewica;
9) 19.05 - rabarbar i szparagi;
10) 16.06 – bób, groszek, rzodkiewka, ogórek, truskawki;

O prowadzącej:

Jolanta Naklicka-Kleser – trenerka kulinarna i pasjonatka dobrego jedzenia. Miłośniczka sezonowej i lokalnej kuchni. Gotując, poszukuje kompromisu pomiędzy smakiem, zdrowiem i prostotą. Z każdej podróży przywozi nowe przepisy, którymi inspiruje uczestników swoich warsztatów.
Regularnie gotuje w porannym programie "Pytanie na śniadane " TVP2, prowadzi warsztaty i pokazy kulinarne w całej Polsce. Jest autorką czterech książek: „Lodovo” (2017)  „Zdrowe przetwory” (2018). "Zdrowe łakocie" (2019) oraz "Zupa dobra na wszystko" (2020)
Prywatnie szczęśliwa żona i matka trójki dzieci.

Details

Date:
18 listopada
Time:
18:00 - 21:00
Cost:
200zł
Warsztaty Category:

Miejsce

Pracownia Smaku

Organizator

Pracownia Smaku

Zapisz się