fbpx
Ładowanie Warsztaty

« Wszystkie warszataty

grafiki FB Pracownia SMAKU-5

[20/21] Przyjęcie idealne z Jolantą Kleser – Przy bułgarskim stole…

5 listopada 18:00 - 21:00

200zł

Jolantą Kleser zaprasza wszystkich na czwarte już spotkanie z cyklu akademii "Przyjęcie idealne", podczas którego zabierzemy Was na nieśpieszną, tradycyjną bułgarską biesiadę. 

Zapraszamy do stołu.

Jedną z największych przyjemności Jolanty Kleser jest karmienie przyjaciół i rodziny. 
Spotkania w jej domu to uczta pobudzająca wszystkie zmysły - przede wszystkim smaku, ale także wzroku, zapachu. 
Na przyjęciu Joli każdy gość już od samego progu czuje się ważny i dopieszczony.
Tutaj równie ważne jak menu są również  zastawa, szkło, piękny stół, atmosfera.

Podczas każdego spotkania z nową akademią Jola Kleser nauczy Was przygotować inne, idealnie skomponowane menu, którym oczarujecie swoich gości.

Poznacie klasyki, które od lat królują na jej imprezach oraz nowości i inspiracje przywiezione z podróży i skomponowane tak, by stać się bohaterami wspaniałego przyjęcia - od niezobowiązujących letnich kolacji w ogrodzie, przez smakowite przyjęcia świąteczne, aż po bogate menu na najbardziej wyjątkowe okazje. 

Dowiecie się też, jak planować pracę w kuchni, gotowanie czy zakupy, by samo przygotowywanie przyjęcia samo w sobie było już przyjemnością i budowało atmosferę.

Nie zabraknie również porad nt. tego, jak poprawnie nakryć do stołu, jak ważna w każdym przyjęciu jest zastawa, sztućce, szkło czy kwiaty i delikatne dekoracje. 
Dzięki wszystkim tym elementom absolutnie każdy z Was może zostać prawdziwą królową (lub królem) przyjęcia.

Spotkanie #3 - przy bułgarskim stole...

Bułgaria - jak całe Bałkany - to przede wszystkim hołd tradycji i dawnym, ciągle pielęgnowanym rytuałom.
Zanim przejdziemy do gotowania i spotkamy się w kuchni, powinniśmy koniecznie udać się na tradycyjny targ, zwany "pazar", gdzie samodzielnie wybierzemy najlepsze, sezonowe warzywa i owoce oraz lokalne produkty do przygotowania naszych dań. Targowanie się ze sprzedawcami i pogawędki z innymi klientami są tam równie ważne (o ile nie ważniejsze), niż same zakupy i jest istotną częścią bułgarskiego kulinarnego rytuału.

A co sprawia, że kuchnia bułgarska jest tak wyjątkowa? 
Niewątpliwie jej prostota, sezonowe i lokalne warzywa i owoce: papryki, pomidory, ogórki, winogrona czy typowy bałkański ser "sirene". Tradycyjne dla regionu Bałkanów jest również pieczenie na ogniu oraz gotowanie w glinianych naczyniach.

Bułgarzy gotują i biesiadują z sercem, ciesząc się każdą wspólną chwilą. Z kieliszkiem rakii w ręce nieśpiesznie przechodzą z kuchni do stołu, a proces gotowania w naturalny sposób przechodzi w degustację. 
Zgodnie z bałkańską kulturą - podobnie jak w Grecji czy Turcji - na stole ląduje niezliczona ilość miseczek, półmisków i talerzyków pełnych kolorowych przystawek meze, z których każdy wybiera dla siebie, to co lubi najbardziej. Bez zadętych menu, bez skomplikowanych receptur i sztywnej etykiety. Z niewymuszoną radością bycia razem przy stole.

Nasze kolejne przyjęcie idealne będzie właśnie taką nieśpieszną biesiadą pełną smaku i cieszenia się tym, co w bułgarskiej kuchni najważniejsze - przede wszystkim pysznymi potrawami na stole, ale też czasem, by potrawy te wspólnie i powoli celebrować, ciesząc się swoim towarzystwem.

MENU:

  • zupa: warzywna supa topczeta z mięsnymi kluseczkami
  • stół pełen dobroci: 
    banica, czyli zapiekanka z warstwowego ciasta ze szpinakowo-serowym farszem
    ser bałkański zapiekany po szopsku
    tradycyjna szopska sałatka
    wieprzowy gulasz kawarma na czerwonym winie
  • deser: dyniowe ciasto tikwenik z orzechami i cynamonem
  • do towarzystwa: kieliszek rakii 

Harmonogram akademii:

#1 24.09 - Wspomnienie Wakacji
#2 10.10 - Francja Elegancja
#3 05.11 - Przy Bułgarskim stole
#4 03.12 - Świąteczna Kolacja
#5 14.01 - Hiszpański Karnawał
#6 18.02 - Azjatyckie Szaleństwo
#7 11.03 - Bliskowschodnia Uczta
#8 08.04 - Morska Przygoda
#9 13.05 - Wielkie Greckie Wakacje
#10 10.06 - Celebrujemy lato!

Jolanta Naklicka-Kleser – trenerka kulinarna i pasjonatka dobrego jedzenia. Miłośniczka sezonowej i lokalnej kuchni. Gotując, poszukuje kompromisu pomiędzy smakiem, zdrowiem i prostotą. Z każdej podróży przywozi nowe przepisy, którymi inspiruje uczestników swoich warsztatów.
Regularnie gotuje w porannym programie "Pytanie na śniadane " TVP2, prowadzi warsztaty i pokazy kulinarne w całej Polsce. Jest autorką czterech książek: „Lodovo” (2017)  „Zdrowe przetwory” (2018). "Zdrowe łakocie" (2019) oraz "Zupa dobra na wszystko" (2020). 
Prywatnie szczęśliwa żona i matka trójki dzieci.

Details

Date:
5 listopada
Time:
18:00 - 21:00
Cost:
200zł
Warsztaty Category:

Miejsce

Pracownia Smaku

Organizator

Pracownia Smaku

Zapisz się

[20/21] Przyjęcie idealne z Jolantą Kleser - Przy bułgarskim stole... Wolnych miejsc:10
Cena: 200,00