Ładowanie Warsztaty

« Wszystkie warszataty

  • Te warsztaty już się odbyły.
Pierożki-ravioli

AKADEMIA KULINARNA Z EDOARDO MALLOZZIM – BOSKA ITALIA #RAVIOLI

16 marca 18:00 - 21:00

200zł

Buongiorno!

Przygotowaliśmy dla Was cykl 10 spotkań tym razem w stylu włoskim. Przez 10 miesięcy - do września do czerwca - będziemy poznawać i smakować prawdziwych Włoch, do których zabierze nas włoski Chef Edoardo Mallozzi

Buona Appetit!

Wszyscy kochamy włoskie klasyki - aksamitne tiramisu z obłędną masą z mascarpone, miękką focaccie z pachnącym rozmarynem czy ravioli, którego ciasto jest idealne a farsz rozpływa się w ustach! Jeśli nie mieliście odwagi lub wam nie wyszło jedno z tych dań to najlepsza okazja, aby dołączyć do Włoskiej Akademii Edoardo i poznać klasyki kuchni włoskiej od samego mistrza.

Po całym cyklu:

Poznasz najpopularniejsze dania kuchni włoskiej. Dowiesz się jak wybierać świeże i najbardziej wartościowe włoskie produkty. Nauczysz się łączyć smaki i komponować dania poznając włoską kuchnię od podszewki. Na każdych warsztatach nasz boski szef kuchni pokaże Wam kilka odsłon jednego dania, na pewno nie będzie nudno!

Bohaterowie miesiąca.

Każde spotkanie skupi się na innych historiach kulinarnych prosto z Włoch w kilku odsłonach.

Marzec - Ravioli

Ravioli należą do najbardziej rozpoznawalnych potraw kuchni włoskiej. Ravioli to włoskie pierożki o bardzo charakterystycznym kształcie – są nieduże kwadratowe z ząbkowanym brzeżkiem, wypełnione pysznym nadzieniem. Ravioli z warzywami występuje najczęściej w wersji klasycznej szpinakowej, ravioli z mięsem również będą smakowały wybornie. 

Przygotujecie je z ricottą i szpinakiem, polane sosem Bagna Cauda (sos na bazie śmietany, czosnku, papryki i anchois)

Faszerowane bakłażanem, mozarellą, bazylią i parmezanem. Podane z pesto i bazylią.

Ravioli nadziewane serem Robiola, cukinią oraz miętą. Podane z sosem na bazie pomidorów i kiełbasy Salsicia. 

 

Roczny rozkład jazdy:

 

#1  23.09 – Włoskie wariacje na temat risotto

#2 07.10  – Spaghetti w kilku odsłonach

 #3 04.11  - Foccacia i spółka 

#4 09.12  - Tortellini 

#5 06.01  -Włoskie słodkości 

#6  03.02 -Ryby w włoski stylu

#7 16.03  - Ravioli różnie nadziane

#8 06.04  - Mięsa na włoski stole

#9 04.05 -  Tagliatelle nie jedno mają imię

#10 01.06 – Włoskie Wege

O prowadzącym:

EDOARDO MALLOZZI pochodzi z centralnej części Półwyspu Apenińskiego i jest zawodowym kucharzem z ponad 25-letnim stażem. Na swojej kulinarnej drodze przeszedł pracę zarówno w małych rodzinnych trattoriach jak i dużych restauracjach zdobywających międzynarodowe nagrody. Od 2011 roku mieszka w Polsce i pomaga restauratorom i kucharzom prowadzić restauracje z prawdziwą kuchnią włoską. W 2016 roku jako Chef Kuchni został wyróżniony przez Przewodnik Kulinarny Gault & Millau Polska, a o jego deserze tiramisu napisano, że lepszego próżno szukać nawet we Włoszech.

Details

Date:
16 marca
Time:
18:00 - 21:00
Cost:
200zł
Warsztaty Category:

Miejsce

Pracownia Smaku

Organizator

Pracownia Smaku

Zapisz się