fbpx
Ładowanie Warsztaty

« Wszystkie warszataty

  • Te warsztaty już się odbyły.
lentils

Akademia Sezonowa Jolanty Kleser #8 – Ciecierzyca i soczewica

1 kwietnia 18:00 - 21:00

180zł

Zapraszamy na kolejny rok z Jolantą Kleser i jej sezonową Akademią.

Przez 10 miesięcy – od września do czerwca – będziemy zgłębiać tajniki sezonowości, gotowania z łatwo dostępnych produktów oraz komponowania pełnowartościowego, zbilansowanego i co najważniejsze pysznego codziennego jadłospisu.

Kulinarne ABC.

Codziennie gotowanie wydaje się trudne, czasochłonne i przytłaczające?
Nie, jeśli poznasz podstawowe zasady komponowania składników i przygotowywania posiłku.
Kluczem do sukcesu jest idealnie zaopatrzona spiżarnia, korzystanie z produktów sezonowych i umiejętność komponowania tego wszystkiego w szybkie codziennie posiłki - a tego wszystko nauczysz się właśnie podczas naszej Akademii.

Po całym cyklu:

- poznasz i pokochasz kalendarz sezonowości
- dowiesz się, jak wybierać świeże produkty i jak się z nimi obchodzić
- skompletujesz spiżarnię idealną
- zbilansujesz składniki odżywcze
- nauczysz się łączyć smaki i komponować dania
- zaoszczędzisz czas i pieniądze

Bohaterowie miesiąca.

Każde spotkanie skupi się na innych warzywach i owocach, królujących w danym miesiącu. 
Dowiesz się, jak je wybierać, jak z nimi postępować, z czym najlepiej się łączą i jak szybko wyczarować z nich podstawowe posiłki, dania do pracy i szkoły, szybkie przekąski i zdrowe desery.
Baza, którą u nas dostaniesz, otworzy przed Tobą zupełnie nowe możliwości i sprawi, że codziennie przygotowywanie posiłków nie będzie przykrym obowiązkiem, a inspirującym wyzwaniem.

#8 KWIECIEŃ

Ciecierzyca to nie tylko hummus a soczewica nie musi zawsze wylądować w indyjskim dahlu.
Cudowne strączki, które są bogactwem roślinnego białka, posłużą nam do przygotowania wielu kolorowych, pięknych i pożywnych dań.
Poznacie też różne odmiany soczewicy - od tych najbardziej popularnych po rzadziej spotykane. 

Roczny rozkład jazdy:

#1 04.09 – bakłażan, papryka, pomidor, cukinia; morele i brzoskwinie

#2 02.10 – dynia, por, cebula; jabłka i śliwki; grzyby

#3 06.11 -  kalafior i brokuł; gruszki

#4 04.12 - warzywa korzeniowe: marchewka, pietruszka burak, seler

#5 08.01  - ziemniaki, bataty i topinambury

#6 05.02  - warzywa kapustne i cytrusy

#7 04.03  - warzywa strączkowe: fasola

#8 01.04  - ciecierzyca i soczewica

#9 06.05 - rabarbar i szparagi

#10 03.06 – bób, groszek, rzodkiewka, ogórek; truskawki

 

Jolanta Naklicka-Kleser – trenerka kulinarna i pasjonatka dobrego jedzenia. Miłośniczka sezonowej i lokalnej kuchni. Gotując, poszukuje kompromisu pomiędzy smakiem, zdrowiem i prostotą. Z każdej podróży przywozi nowe przepisy, którymi inspiruje uczestników swoich warsztatów.
Regularnie gotuje w porannym programie "Pytanie na śniadane " TVP2, prowadzi warsztaty i pokazy kulinarne w całej Polsce. Jest autorką trzech książek: „Lodovo” (2017)  „Zdrowe przetwory” (2018). "Zdrowe łakocie" (2019)
Prywatnie szczęśliwa żona i matka trójki dzieci.

Details

Date:
1 kwietnia
Time:
18:00 - 21:00
Cost:
180zł
Warsztaty Category:

Miejsce

Pracownia Smaku

Organizator

Pracownia Smaku

Zapisz się