Ładowanie Warsztaty

« Wszystkie warszataty

Julien Secher i klasyka kuchni Francuskiej

Julien Secher i klasyka kuchni Francuskiej

7 kwietnia 18:00 - 21:00

230zł

Zapraszamy na cudowne jak Francja warsztaty kulinarne z Julianem Secherem!

 

Pierwsze skojarzenie z kuchnią rodem z Francji to z pewnością różnorodne sery oraz wszechobecne bagietki. Jednak trzeba wiedzieć, że kuchnia francuska i charakterystyczne dla niej potrawy są bardzo zróżnicowane regionalnie. Zapraszamy na klasykę kuchni francuskiej!

 

Wspólnie z Julienem przygotujecie Les crêpes suzette czyli obłędne naleśniki z sosem pomarańczowym, po prostu palce lizać! 

 

Jako danie główne zrobicie Cassolette a l’armoricaine, które ma ciekawą historię. Szef kuchni Pierr nie był zadowolony , gdyż w lodówkach nie miał zbyt wiele oprócz homarów przewidzianych na kolejny dzień jako danie z karty menu. Nie pozostało nic innego jak szybko coś stworzyć. Pociął świeże homary wrzucił na gorący olej i dolał koniaku i podpalił. Wyciągnął homary i wrzucił do garnka , gdzie miał w kostkę pokrojone pomidory , czosnek i cebule echalotes. Dodał białego wytrawnego wina, przyprawił solą i pieprzem i gotował szybko. Ułożył pięknie na półmisku i poszedł na sale do Gości dumny i zadowolony anonsując pod wpływem swojej podróży. : "Panowie i Panie to jest moja ostatnia kreacja w dniu dzisiejszym, która nazywa się Le Homard a L’Americaine - Homar po amerykańsku. Goście byli zachwyceni!

 

Trzecia propozycja to soczysty filet a la Normande z polędwicy wieprzowej duszonej w cydrze, Calvados i jabłkach.

 

MENU:

Francuskie naleśniki -Les crêpes suzette

Cassolette a l’armoricaine

Filet z polędwicy wieprzowej a la Normande

 

O PROWADZĄCYM:

Julien z pochodzenia jestem Francuzem, jednak od 12 lat mieszka w Polsce, gdzie kontynuuje swoją pasję do gotowania. Na swoim koncie ma wiele sukcesów m.in. jest finalistą jednej z edycji Masterchef, prekursorem Gout de France na Ślasku przy współpracy z Konsul Honorową Francji w Polsce, Hotel Sofitel Wrocław, Art Naif w Katowicach, Warsztaty Kulinarne w Centrum Kulinarnym w Chorzowie, One Day Challenge dla firmy Steria Polska. Prowadził warsztat kulturoznawczy z dziedziny kulinarnej na Akademi Dyplomacji przy Uniwersytecie Ślaskim, reklamował sprzęty dla marki MPM w stacjach telewizyjnych, itp.
Od wielu lat prowadzi we flagowych oddziałach sklepów wielkopowierzchniowych Auchan show kulinarne osiągając spektakularne wyniki podwyższając przychody ze sprzedaży promowanych produktów podczas eventów kulinarnych.

Details

Date:
7 kwietnia
Time:
18:00 - 21:00
Cost:
230zł
Warsztaty Category:

Miejsce

Pracownia Smaku

Organizator

Pracownia Smaku

Zapisz się