fbpx
Ładowanie Warsztaty

« Wszystkie warszataty

  • Te warsztaty już się odbyły.
gruzin

Kuchnia Gruzińska – Chinkali

17 października 10:00 - 14:00

245zł

Zapraszamy na warsztaty z Gagikiem Grigoryanem i przepyszną kuchnią gruzińską.

Magia prostoty.

W Gruzji je się przede wszystkim pysznie. Łagodny klimat i położenie geograficzne sprawiają, że Gruzja to raj dla miłośników dojrzałych warzyw i aromatycznych ziół. 
Obowiązkowymi dodatkami do dań są orzech włoski, granat i kolendra które nawet z najprostszej sałatki uczynią arcydzieło.

Dodatkowo Gruzini do perfekcji opanowali przepisy mączne - bo czyż istnieje kuchnia gruzińska bez pierożków hinkali albo lawasza?

Podczas warsztatu przygotujemy klasyki gruzińskiej kuchni, ale też wyjątkowe warzywne dania skrywające w sobie to, co w Gruzji najsmaczniejsze.

Menu:

  • Chinkali - pierożki gruzińskie w kształcie sakiewki z nadzieniem wieprzowo-wołowym z własnym bulionem w środku. 
  • Lula Kebab - grillowane mielone mięso wołowo-wieprzowe zawijane w lawasz z kolendrą i cebulą. 
  • Sałatka z grillowanych warzyw - mix grillowanych bakłażanów, papryczki i marchewki wymieszana ze świeżą kolendrą, cebulą i czosnkiem. 
  • Pelamushi - deser, coś pomiędzy galaretką a budyniem z mąki kukurydzianej i pszennej gotowany ze świeżym sokiem z winogron.

O prowadzącym:

Gagik Grigoryan pochodzi z gruzińskiego miasta Batumi, dobrze znanego w Polsce ze słynnej piosenki Filipinek. Urodzony w rodzinie gruzińsko-ormiańskiej od dziecka poznawał prawdziwe smaki kulinarne kuchen swoich rodziców. Na swoich warsztatach stara się nie tylko pokazywać jak gotować oryginalne dania z Gruzji czy Armenii, ale także opowiada uczestnikom ciekawostki kulinarne związanych z jego krajami. Z gastronomią jest związany od kilku lat, współpracuje z kilkoma studiami kulinarnymi. Przygodę w Fundacji Ocalenie, gdzie prowadził warsztaty kulturowe w połączeniu z gotowaniem. Wśród wszystkich dań tradycyjnych kuchni kaukaskiej najbardziej lubi tolmę (gołąbki zawijane w liście winogrona) i chaczapuri po adżarsku. W gotowaniu lubi nadawać tradycyjnym daniom współczesne akcenty. Jest przeciwnikiem adaptacji kuchni kaukaskiej pod „lokalne smaki” więc w jego kuchni zawsze spróbujecie autentycznych potraw jak na Kaukazie. W wolnej chwili lubi podróżować kulinarnie

Details

Date:
17 października
Time:
10:00 - 14:00
Cost:
245zł
Warsztaty Category:

Miejsce

Pracownia Smaku

Organizator

Pracownia Smaku

Zapisz się