Ładowanie Warsztaty

« Wszystkie warszataty

  • Te warsztaty już się odbyły.
kolonie 2019

Kulinarne kolonie 2019 w Pracowni SMAKU

24 czerwca 09:00 - 28 czerwca 13:00

Zapraszamy wszystkie dzieci w wieku 8-15 lat na kolejną edycję naszych corocznych Kulinarnych Kolonii dla małych Szefów Kuchni.

 

Kulinarna przygoda!

Spędzanie wakacji w Pracowni Smaku to pyszna przyjemność.
Dzieci na cały tydzień zamienią się w prawdziwych kucharzy i pod okiem naszej prowadzącej Agnieszki Jasińskiej będą uczyć się wszystkiego o zdrowym żywieniu i poznają kuchnię całego świata!
Potrawy będą przygotowywane ze specjalnie wyselekcjonowanych, zdrowych produktów (z uwzględnieniem ewentualnych alergii naszych Uczestników). Zajęcia mają na celu również uświadomienie maluchom, jak ważne jest jedzenie i dlaczego nie wolno go marnować.

Po tych koloniach kulinarnych zasady savoir-vivre przy stole nie będą już maluchom obce. Wszyscy, którzy lubią gotować, zdobędą nowe kulinarne umiejętności. Dopełnieniem gotowania będą smaczne degustacje oraz  kulinarne ciekawostki z całego świata. Po kulinarnych koloniach Mali Kucharze będą mogli przygotować najlepszy posiłek lub deser dla przyjaciół czy rodziny!

 

Podczas kolonii poznamy:

  • kuchnie całego świata
  • tajniki kuchenne: czym się różni dżem od powideł, a pieczenie od duszenia czy smażenia
  • wakacyjne przysmaki: lody dla ochłody i orzeźwiające lemoniady
  • świat przypraw: curry, szafran czy kardamon. Poznamy przyprawy stosowane w kuchniach całego świata
  • kulinarne tradycje i zwyczaje: w Polsce i na świecie
  • savoir-vivre przy stole: dobre maniery przy stole, prawidłowe nakrycie stołu, ułożenie sztućców i zastawy
  • zasady zdrowego i racjonalnego odżywiania

 

Program kolonii:

Poniedziałek: oswajanie ryb i owoców morza 
Wtorek: sezonowe warzywa w kuchni
Środa: energetyczne, pyszne śniadania
Czwartek: elegancki, trzydaniowy obiad
Piątek: wyjazdowa wycieczka dydaktyczna 

  

Program wycieczki wyjazdowej:

Ostatniego dnia naszych kolonii odwiedzimy Zagrodę Edukacyjną "Kuźnia u Kowola" w Kuźni Raciborskiej.
Dzieci na własne oczy zobaczą, jak wygląda prowadzenie gospodarstwa, zajrzą do kurnika, by zebrać jajka, spróbują też wydoić kozę. 
Wizytę zakończy wspólne ognisko, na którym razem przygotujemy swój polowy obiad, po czym udamy się na niezapomnianą przejażdżkę kolejką wąskotorową.

Wyjazd spod Pracowni SMAKU: 8:00
Powrót: ok godziny 14:00

Oficjalna strona zagrody: http://kuzniaeko.pl 

 

Informacje organizacyjne:

Czas trwania zajęć: 09.00-13.00
Możliwość przywiezienia dziecka od godziny 8.00 i odebrania do godziny 14.00.

Zajęcia organizowane są dla dzieci w wieku 8-15 lat. 
Ilość miejsc jest ograniczona, decyduje kolejność zgłoszeń.
Kolejność menu może ulec drobnej modyfikacji.

Podczas dokonywania rezerwacji prosimy o podanie w komentarzu: 
- imienia i nazwiska oraz wieku dziecka;
- ważnego maila i telefonu kontaktowego do rodzica - będziemy kontaktować się przed rozpoczęciem zajęć w celu potwierdzenia wszystkich szczegółów organizacyjnych;
- ewentualnych alergii czy nietolerancji pokarmowych.

Uprzejmie prosimy też o zabieranie przez dzieci wielorazowych pojemników i lunchboxów. 

W przypadku nie zebrania minimalnej liczby uczestników zastrzegamy sobie prawo do odwołania warsztatów, o czym poinformujemy najpóźniej 19.06.2019.

 

O prowadzącej:

Warsztaty kulinarne poprowadzi Agnieszka Jasińska - Finalistka Hell`s Kitchen. Absolwentka międzynarodowych kursów kulinarnych. Kucharz i trener w gastronomii . Miłośniczka sezonowych produktów i smacznej kuchni. Pasjonatka tradycyjnych przepisów, które przygotowuje w nowoczesnym i zaskakującym wydaniu. Fotograf kulinarny współpracujący z magazynami o tematyce kulinarno-podróżniczej. O smakach, podróżach i miejscach wartych odwiedzenia pisze na swoim blogu www.kulinarnenawigacje.pl. W Pracowni SMAKU prowadzi Akademię Małego Kucharza oraz autorskie warsztaty kulinarne. 

Details

Start:
24 czerwca 09:00
End:
28 czerwca 13:00
Warsztaty Category:

Miejsce

Pracownia Smaku

Organizator

Pracownia Smaku