Ładowanie Warsztaty

« Wszystkie warszataty

  • Te warsztaty już się odbyły.
Shellfish Mussels in copper bowl with lemon and herbs. Shellfish seafood. Top view

Sierpniowe warsztaty z Jolantą Kleser – Portugalia od kuchni

27 sierpnia 18:00 - 21:00

190zł

Zapraszamy na późno wakacyjną, sierpniową edycję warsztatów kuchni portugalskiej z Jolantą Kleser.

Portugalska mozaika.

Portugalia, która niepozornie przycupnęła sobie na samym skraju Europy, wreszcie wychodzi z ukrycia.
Kultura tego małego, acz niezwykłego kraju to bajeczne połączenie jej uwarunkowań geograficznych oraz jej bogatej przeszłości i historii.
Nie inaczej jest w przypadku portugalskiej gastronomii - z jednej strony zdominowanej przez nierozerwalną więź z oceanem, z drugiej strony czerpiącej z podbojów portugalskich podróżników i nawiązującej do swojej arabskiej historii. 

Portugalia na stole.

Portugalia to przede wszystkim ryby i owoce morza. 
Nie sposób nie wspomnieć tutaj o wszechobecnym dorszu, na którego Portugalczycy mają ponoć 365 przepisów (na każdy dzień roku) oraz o królujących tam sardynkach, które podawane są na każdym rogu: świeżutkie,  posypane morską solą i podawane prosto z rusztu.
Nigdzie, tak jak w Portugalii, nie zjemy też tak bajecznych owoców morza: krewetek, kalmarów, mątwy czy małży. Ponad 800km linii brzegowej zobowiązuje!

Myli się jednak ten, kto postrzega Portugalię tylko przez pryzmat morza, gdyż ten mały kraj to równie bogaty interior i długa historia panowania Arabów. To właśnie oni rozpowszechnili w Portugalii cataplanę, czyli miedziane naczynie, w którym Portugalczycy przygotowują długo duszone dania na bazie owoców morza lub mięsa z dodatkiem warzyw i aromatycznych przypraw.
Cataplana oznacza zatem jednocześnie danie, jak i sam garnek, w którym danie jest podawane i który sam w sobie jest ozdobą portugalskiego stołu. 

Na słodko.

Portugalia to także raj dla wszystkich amatorów słodkości. Najbardziej popularnymi składnikami deserów są jajka, wszelkie budyniowe masy i migdały, a najbardziej popularnymi ciasteczkami bez wątpienia są lizbońskie pasteis de nata - kruche babeczki ze słodkim kremem, które spotkamy dosłownie w każdej portugalskiej cukierni, zwanej pastelaria. 

Podczas najbliższych warsztatów przyjrzymy się najbardziej popularnym portugalskim składnikom oraz dodatkom i podany je tak, jak robią to Portugalczycy - z naciskiem na prostotę, świeżość i najwyższą jakość produktów.

MENU:

- portugalskie krokiety z solonego dorsza i ziemniaków
- cataplana z owocami morza i dorszem, przygotowywana w tradycyjnym miedzianym garnku
- budyniowe pasteis de nata z cynamonową nutą

Będzie to ostatnia szansa na zakosztowanie kuchni portugalskiej w takiej konfiguracji, w nowym sezonie szykuje się nowe menu.

O prowadzącej:

Jolanta Naklicka-Kleser – trenerka kulinarna i pasjonatka dobrego jedzenia. Miłośniczka sezonowej i lokalnej kuchni. Gotując, poszukuje kompromisu pomiędzy smakiem, zdrowiem i prostotą. Z każdej podróży przywozi nowe przepisy, którymi inspiruje uczestników swoich warsztatów.
Regularnie gotuje w porannym programie "Pytanie na śniadane " TVP2, prowadzi warsztaty i pokazy kulinarne w całej Polsce. Jest autorką trzech książek: „Lodovo” (2017)  „Zdrowe przetwory” (2018). "Zdrowe łakocie" (2019)
Prywatnie szczęśliwa żona i matka trójki dzieci.

Details

Date:
27 sierpnia
Time:
18:00 - 21:00
Cost:
190zł
Warsztaty Category:

Miejsce

Pracownia Smaku

Organizator

Pracownia Smaku

Zapisz się