Ładowanie Warsztaty

« Wszystkie warszataty

  • Te warsztaty już się odbyły.
Zrzut-ekranu-2018-12-14-o-10.06.51

STEKI NA WARSZTACIE Z PRZEMKIEM BŁASZCZYKIEM

31 października 18:00 - 21:00

240zł

Szef Przemek Błaszczyk pokaże i nauczy, jak przygotować stek idealny aż z sześciu różnych kawałków mięsa.

Jakość i prostota.

Jakie mięso wybrać? Jak odpowiednio je przygotować? Jak smażyć? Jak podawać?
Odpowiemy na wszystkie te pytania. 
Steki, na których będziemy pracować, pochodzą z polskich hodowli, z krów rasy Limusine, Hereford i Angus. Były sezonowane na sucho 21 dni.
Do steków przygotujemy obowiązkowo cały szereg dodatków i sosów.

MENU:

Steki:

Hanger steak – stek ze świecy
Stek bavette – stek z łaty wołowej
New York – stek z rostbefu
Rib Eye – stek z antrykotu
Côte de bœuf – stek z antrykotu z kością i przylegającym kawałkiem żebra
T – bone – stek z rostbefu i polędwicy z kością

Dodatki:

Ziemniaki pieczone w całości, podawane z twarogiem ziołowym
Frytki na dwa sposoby
Ziemniaki pieczone w oliwie z czosnkiem i rozmarynem
Pieczarka Portobello z kozim serem i zieloną pietruszką
Szpinak zapiekany z parmezanem
Pieczone pomidory po prowansalsku

Sosy:

Chimmichurri 
Masło z foie gras
Z zielonego pieprzu na cielęcym demi glace
Bearneński
Kremowy z gorgonzoli

O prowadzącym:

Przemek Błaszczyk - reprezentant nowej fali polskich kucharzy. Wychowany przez Kurta Schellera, gromadził doświadczenie i rozwijał się podczas podróży po europie. Jest kulinarnym kosmopolitą, rozmiłowanym w tradycji i lokalnych produktach.

Otwarcie autorskiego Mañana bistro & wine bar w 2009 roku wyznaczyło zupełnie nowy kierunek rozwoju sztuki gotowania w regionie. Jako pierwszy na Śląsku otrzymał dla siebie i Mañany rekomendację Slow Food Polska „za pionierskie na Śląsku wyszukiwanie wybornych produktów z różnych regionów Polski, oraz ich autorską i mistrzowską interpretację kulinarną“.

W żółtym przewodniku o międzynarodowej renomie „Gault & Millau” Mañana otrzymała dwie czapki, a trzydziestolatek Przemek Błaszczyk tytuł „szef jutra“ w południowej Polsce.

Dotarcie do finału drugiej edycji programu „Top Chef” Polska oraz wygrany w jednym z odcinków staż w hiszpańskiej restauracji Arzak, posiadającej trzy gwiazdki michelin, wzbogaciło warsztat i doświadczenie Przemka, stawiając go w czołówce najlepszych kucharzy w Polsce.

Do niedawna Przemek był szefem kuchni autorskiego Mańana bistro & wine bar, gdzie odpowiedzialny był także za selekcję win, za co otrzymał grand prix Magazynu Wino w 2017 roku. Ponadto jest patronem kuchni w Cooler Food w Katowicach oraz dobrym duchem Sezo’novo - letniego konceptu gastronomicznego w katowickim parku, który współtworzy wraz z dwójką przyjaciół. Sukces letniego projektu przekuli w całoroczny restobar w centrum Katowic o nazwie ’novo.

Details

Date:
31 października
Time:
18:00 - 21:00
Cost:
240zł
Warsztaty Category:

Miejsce

Pracownia Smaku

Organizator

Pracownia Smaku

Zapisz się