fbpx
Ładowanie Warsztaty

« Wszystkie warszataty

  • Te warsztaty już się odbyły.
Kurt Scheller

Warsztaty z Kurtem Schellerem – Kuchnia Francuska

15 listopada 09:00 - 14:00

515zł

Warsztaty z Kurtem Schellerem

We francuskiej kuchni ważne jest wszystko - nie tylko produkt, ale też sposób jego obróbki, przygotowania, a nawet odpowiedniego pokrojenia.
Tego wszystkiego możecie nauczyć się w naszym studiu pod okiem chef'a Kurta Schellera!
Niesamowite doświadczenie zwłaszcza jeśli jesteście francuskimi smakoszami.   

Menu:

  • Eklery z musem z szynki;
  • Jajko a la careme (jajko w koszulce na karczochu z łososiem);
  • Wytrawny suflet z roquefortem;
  • Zupa grzybowa;
  • Filet z pstrąga grenoble z ziemniakami Parisienne;
  • Galette z pora i ziemniaków;
  • Faszerowany kurczak baby z zielonym groszkiem;
  • Tarta mus czekoladowy z bezą;

O prowadzącym:

Kurt Scheller - Szwajcar, ur. 02.04.1952 w Lucernie. Już od małego w piekarni swojej ciotki, niedaleko Interlaken, w którym mieszkał, przyglądał się pracy piekarzy i cukierników. Sam też próbował swoich sił w wypiekaniu różnych  specjałów. Było to inspiracją do podjęcia nauki w szkole gastronomicznej w Lucernie, którą ukończył ze świetnymi wynikami z przedmiotów zawodowych w wieku 19 lat.

Zarażony pasją do gotowania rozpoczął swoją podróż kulinarną, która z powodzeniem trwa do dzisiaj. Doświadczenie zawodowe zdobywał niemal na wszystkich kontynentach m in.: w Anglii, Hiszpanii, Holandii, Francji, Niemczech, Rosji, Bahrajnie, Kuwejcie, Egipcie,  Ekwadorze i na Jamajce. 

W Polsce mieszka od 1991 roku. Pierwszymi, którzy próbowali specjałów Kurta byli goście Hotel Bristol gdzie objął on stanowisko Naczelnego Szefa Kuchni. W latach 1994 i 1995 jedna z  restauracji -  Malinowa – otrzymała nagrodę dla najlepszej polsko – francuskiej restauracji.

Od 2002 roku, prowadzi Akademię Kulinarną. To wyjątkowe miejsce spotkań  w którym  profesjonaliści i entuzjaści gotowania w domowym zaciszu mogą zgłębiać tajniki sztuki kulinarnej.

Kurt Scheller jest laureatem wielu prestiżowych nagród, członkiem i założycielem organizacji kulinarnych zarówno w Polsce jak i innych krajach. Jest także jurorem w wielu konkursach kulinarnych i znaczącym głosem doradczym w dziedzinie kulinarnej. W 1997 roku otrzymał odznaczenie: Grand Croix de l’order  Etole d’Europe, a w 2005 roku polskiego Oskara Kulinarnego za osobowość kulinarną oraz tytuł doktora honorowego za działalność na rzecz polskiego hotelarstwa i gastronomii

Details

Date:
15 listopada
Time:
09:00 - 14:00
Cost:
515zł
Warsztaty Category:

Miejsce

Pracownia Smaku

Organizator

Pracownia Smaku

Zapisz się