Ładowanie Warsztaty

« Wszystkie warszataty

  • Te warsztaty już się odbyły.
kurt

Warsztaty z Kurtem Schellerem – Kuchnia Francuska

13 maja 17:00 - 21:00

400zł

Zapraszamy na pierwsze z dwóch majowych warsztatów z Szefem Kurtem Schellerem.
Ich tematem będzie perfekcyjna kuchnia francuska.

 

Francuska sztuka kulinarna

We francuskiej kuchni ważne jest wszystko - nie tylko produkt, ale też sposób jego obróbki, przygotowania, a nawet odpowiedniego pokrojenia.
Będzie zatem nauka krojenia ziemniaka (który Szef pokaże w 10-ciu różnych kształtach), będzie idealne krojenie warzyw do bulionu i filetowanie pomarańczy.
Przygotujecie łososia z farszem wyciskanym z worka, pieczonego w niskiej temperaturze, obsmażycie i upieczecie soczystą kaczą pierś, podacie idealny suflet owocowy.
Jak to w kuchni francuskiej - wszystko tu będzie perfekcyjne.
 
 

MENU:

- Croque Madame
- Bulion z kurczaka z drobiem i warzywami julienne
- Medalion łososia z farszem rybnym, kremowym sosem z białego wina i ziemniakami
- Kacza pierś z pomarańczami
- Suflet owocowy
 
 

O prowadzącym:

Kurt Scheller - Szwajcar urodzony w Lucernie. Już od małego w piekarni swojej ciotki, niedaleko Interlaken, w którym mieszkał, przyglądał się pracy piekarzy i cukierników. Sam też próbował swoich sił w wypiekaniu różnych  specjałów. Było to inspiracją do podjęcia nauki w szkole gastronomicznej w Lucernie, którą ukończył ze świetnymi wynikami z przedmiotów zawodowych w wieku 19 lat.

Zarażony pasją do gotowania rozpoczął swoją podróż kulinarną, która z powodzeniem trwa do dzisiaj. Doświadczenie zawodowe zdobywał niemal na wszystkich kontynentach m in.: w Anglii, Hiszpanii, Holandii, Francji, Niemczech, Rosji, Bahrajnie, Kuwejcie, Egipcie,  Ekwadorze i na Jamajce. 

W Polsce mieszka od 1991 roku. Pierwszymi, którzy próbowali specjałów Kurta byli goście Hotel Bristol gdzie objął on stanowisko Naczelnego Szefa Kuchni. W latach 1994 i 1995 jedna z  restauracji -  Malinowa – otrzymała nagrodę dla najlepszej polsko – francuskiej restauracji.

Od 2002 roku, prowadzi Akademię Kulinarną. To wyjątkowe miejsce spotkań  w którym  profesjonaliści i entuzjaści gotowania w domowym zaciszu mogą zgłębiać tajniki sztuki kulinarnej.

Kurt Scheller jest laureatem wielu prestiżowych nagród, członkiem i założycielem organizacji kulinarnych zarówno w Polsce jak i innych krajach. Jest także jurorem w wielu konkursach kulinarnych i znaczącym głosem doradczym w dziedzinie kulinarnej. W 1997 roku otrzymał odznaczenie: Grand Croix de l’order  Etole d’Europe, a w 2005 roku polskiego Oskara Kulinarnego za osobowość kulinarną oraz tytuł doktora honorowego za działalność na rzecz polskiego hotelarstwa i gastronomii

 
 
 

Details

Date:
13 maja
Time:
17:00 - 21:00
Cost:
400zł
Warsztaty Category:

Miejsce

Pracownia Smaku

Organizator

Pracownia Smaku

Zapisz się