Ładowanie Warsztaty

« Wszystkie warszataty

  • Te warsztaty już się odbyły.
kurt

Warsztaty z Kurtem Schellerem – Mięso

14 maja 09:00 - 14:00

430zł

Przed nami drugie majowe spotkanie z Szefem Kurtem Schellerem.
Tym razem profesjonalnie i wyczerwująco zajmiemy się tematem mięsa.

 

Mięso idealne

Podczas drugiego spotkania z Szefem przyjrzymy się kilku rodzajom mięsa.
Cielęcina, wołowina, wieprzowina, jagnięcina, kurczak - to wszystko trafi na nasz warsztat.
Szef opowie o tajnikach idealnego wyboru mięsa, sposobach jego idealnej obróbki i przygotowania. 
Każde mięso przygotujecie i podacie na wyjątkowy sposób, wybierając się tym samym w kulinarną podróż po całym świecie.

 

MENU:

- Kotlet cielęcy po mediolańsku z risotto
- Biodrówka jagnięca po prowansalsku z ratatouille
- Tatar po szwajcarsku
- Polędwiczka wieprzowa z sosem grzybowym i makaronem
- Kurczak baby po marokańsku z kaszą kus kus
-  Wołowy Stek Srindberg pieczonymi ziemniakami
 
 
 
 

O prowadzącym:

Kurt Scheller - Szwajcar urodzony w Lucernie. Już od małego w piekarni swojej ciotki, niedaleko Interlaken, w którym mieszkał, przyglądał się pracy piekarzy i cukierników. Sam też próbował swoich sił w wypiekaniu różnych  specjałów. Było to inspiracją do podjęcia nauki w szkole gastronomicznej w Lucernie, którą ukończył ze świetnymi wynikami z przedmiotów zawodowych w wieku 19 lat.

Zarażony pasją do gotowania rozpoczął swoją podróż kulinarną, która z powodzeniem trwa do dzisiaj. Doświadczenie zawodowe zdobywał niemal na wszystkich kontynentach m in.: w Anglii, Hiszpanii, Holandii, Francji, Niemczech, Rosji, Bahrajnie, Kuwejcie, Egipcie,  Ekwadorze i na Jamajce. 

W Polsce mieszka od 1991 roku. Pierwszymi, którzy próbowali specjałów Kurta byli goście Hotel Bristol gdzie objął on stanowisko Naczelnego Szefa Kuchni. W latach 1994 i 1995 jedna z  restauracji -  Malinowa – otrzymała nagrodę dla najlepszej polsko – francuskiej restauracji.

Od 2002 roku, prowadzi Akademię Kulinarną. To wyjątkowe miejsce spotkań  w którym  profesjonaliści i entuzjaści gotowania w domowym zaciszu mogą zgłębiać tajniki sztuki kulinarnej.

Kurt Scheller jest laureatem wielu prestiżowych nagród, członkiem i założycielem organizacji kulinarnych zarówno w Polsce jak i innych krajach. Jest także jurorem w wielu konkursach kulinarnych i znaczącym głosem doradczym w dziedzinie kulinarnej. W 1997 roku otrzymał odznaczenie: Grand Croix de l’order  Etole d’Europe, a w 2005 roku polskiego Oskara Kulinarnego za osobowość kulinarną oraz tytuł doktora honorowego za działalność na rzecz polskiego hotelarstwa i gastronomii

Details

Date:
14 maja
Time:
09:00 - 14:00
Cost:
430zł
Warsztaty Category:

Miejsce

Pracownia Smaku

Organizator

Pracownia Smaku

Zapisz się