Ładowanie Warsztaty

« Wszystkie warszataty

  • Te warsztaty już się odbyły.
WARSZTATY Z KUBĄ KORCZAKIEM - KNIFE SKILLS PO AZJATYCKU (1)

WARSZTATY Z KURTEM SCHELLEREM – MIĘSO I RYBY

29 marca 10:00 - 14:30

500zł

Mistrz i legenda! Szef Kuchni Kurt Scheller razem z Pracownią SMAKU zaprasza na warsztaty.

 

Tematem marcowego spotkania jest mięso i ryby. Zapraszamy wszystkich smakoszy, będzie wyśmienicie. Pod okiem Szefa Kuchni Kurta Schellera nauczycie się, po czym sprawdzić dobrej jakości mięso, co więcej jak je oczyścić, porcjować, doprawić.

Nasz mistrz Kurt Scheller nauczy Was, po czym rozpoznać świeżą rybę, jakiego noża użyć do filetowania, jak najlepiej obrać krewetki. Będzie intensywnie i pracowicie, ale satysfakcji z doskonale przygotowanych dań warta jest każdych wysiłków. 😉

 

Menu:

 

ORIENTALNY NALEŚNIK KACZKĄ
CEVICHE Z ŁOSOSIA PO EKWADORSKU
CONSOME Z KURCZAKA Z FOIE GRAS ZAPIEKANE POD CIASTEM FRANCUSKIEM
PENNE A LA NDUJA ( wieprzowina w ostrym sosie)
POLĘDWICA WOŁOWA WALTER Z KARCZOCHEM, JAJKIEM W KOSZULCE, SOSEM TRUFLOWYM
RAGOUT Z KREWETEK I PSTRĄGA Z GRATYNOWANYM POREM
SUFLET MAKOWY Z MIGDAŁOWYM PUDREM
 

O prowadzącym:

Kurt Scheller - Szwajcar, ur. 02.04.1952 w Lucernie. Już od małego w piekarni swojej ciotki, niedaleko Interlaken, w którym mieszkał, przyglądał się pracy piekarzy i cukierników. Sam też próbował swoich sił w wypiekaniu różnych  specjałów. Było to inspiracją do podjęcia nauki w szkole gastronomicznej w Lucernie, którą ukończył ze świetnymi wynikami z przedmiotów zawodowych w wieku 19 lat.

Zarażony pasją do gotowania rozpoczął swoją podróż kulinarną, która z powodzeniem trwa do dzisiaj. Doświadczenie zawodowe zdobywał niemal na wszystkich kontynentach m in.: w Anglii, Hiszpanii, Holandii, Francji, Niemczech, Rosji, Bahrajnie, Kuwejcie, Egipcie,  Ekwadorze i na Jamajce. 

W Polsce mieszka od 1991 roku. Pierwszymi, którzy próbowali specjałów Kurta byli goście Hotel Bristol gdzie objął on stanowisko Naczelnego Szefa Kuchni. W latach 1994 i 1995 jedna z  restauracji -  Malinowa – otrzymała nagrodę dla najlepszej polsko – francuskiej restauracji.

Od 2002 roku, prowadzi Akademię Kulinarną. To wyjątkowe miejsce spotkań  w którym  profesjonaliści i entuzjaści gotowania w domowym zaciszu mogą zgłębiać tajniki sztuki kulinarnej.

Kurt Scheller jest laureatem wielu prestiżowych nagród, członkiem i założycielem organizacji kulinarnych zarówno w Polsce jak i innych krajach. Jest także jurorem w wielu konkursach kulinarnych i znaczącym głosem doradczym w dziedzinie kulinarnej. W 1997 roku otrzymał odznaczenie: Grand Croix de l’order  Etole d’Europe, a w 2005 roku polskiego Oskara Kulinarnego za osobowość kulinarną oraz tytuł doktora honorowego za działalność na rzecz polskiego hotelarstwa i gastronomii

Details

Date:
29 marca
Time:
10:00 - 14:30
Cost:
500zł
Warsztaty Category:

Miejsce

Pracownia Smaku

Organizator

Pracownia Smaku

Zapisz się