Ładowanie Warsztaty

« Wszystkie warszataty

  • Te warsztaty już się odbyły.
asagohan

Warsztaty z Marianną Medyńską – Tradycyjna kuchnia japońska

23 marca 10:00 - 13:30

285zł

Zapraszamy na pierwszy warsztat domowej, tradycyjnej  kuchni japońskiej w Pracowni SMAKU.

 

W japońskim domu:

Ofukuro no aji, czyli japoński odpowiednik “jak u mamy”, jest określeniem jedzenia domowego, przywołującego na myśl szczęście i komfort towarzyszące domowym posiłkom. Zajmiemy się właśnie tego rodzaju kuchnią, na chwilę zapominając o istnieniu sushi i ramen. 

Przygotujemy kompletny japoński posiłek oparty na koncepcji ichiju sansai (一汁三菜).
W bezpośrednim tłumaczeniu oznacza to “jedna zupa, trzy dania” i jest podstawą domowej, codziennej kuchni.  Dowiecie się dlaczego dań jest tak właściwie sześć i jakie w takim posiłku obowiązują zasady. 

 

Podczas warsztatu porozmawiamy:

  • o podstawach japońskiego gotowania – poznacie dziesięć składników, które wystarczą Wam do przygotowania zdecydowanej większości narodowych japońskich dań. Porozmawiamy także o subsytutach dla produktów, warzyw i owoców, które są w Polsce niedostępne. 
  • o tym, jak Japończycy jedzą “kiedy nikt nie patrzy”, a więc o kuchni autentycznej, codziennej i zwyczajnej, przygotowywanej w domowym zaciszu
  • o założeniach, które od zawsze nadają japońskiej kuchni kierunek – o sezonowości, prostocie, szacunku do produktu, o koncepcji mottainai, czyli japońskim “zero waste”
  • o wszystkim, czego będziecie się chcieli dowiedzieć, tak by żaden składnik (ani przyrząd!), który pojawi się tego dnia na stole nie miał przed Wami tajemnic. Porozmawiamy o procesach powstawania składników, o tym jak prawidłowo gotować japoński ryż (najważniejszy ze wszystkich elementów narodowej kuchni) i jaki jest savoir-faire niezbędny przy japońskim stole. 
  • o niejasnościach, które zastanawiają nieraz amatorów japońskich smaków. Czym właściwie jest umami? Co odróżnia tamari od sosu sojowego? Dlaczego japońskie noże (oraz moździerze!) są jedyne w swoim rodzaju? i wiele innych...

 

MENU:

  • Domowy bulion dashi oraz zupa miso na jego bazie
  • Sato-imo nikkorogashi, czyli bulwy taro duszone w słodkim sosie sojowym
  • Horenso goma-ae, czyli szpinak w sosie sezamowym
  • Agedashi dofu, czyli smażone tofu z sosem tentsuyu i dodatkami zwanymi yakumi
  • Miso asazuke, czyli szybkie pikle z wiosennych warzyw
  • Na deser zaparzymy matchę (sproszkowaną zieloną herbatę) tradycyjną metodą, a więc korzystając z bambusowych miotełek i ręcznie robionych czarek. 

 

O prowadzącej:

Marianna Medyńska – kucharka i fotografka kulinarna, twórczyni bloga Coutellerie (www.coutellerie.pl). Fascynuje się kuchnią, w której najważniejszy jest składnik i człowiek, ich historia i zaplecze. Wiele miesięcy podróżowała po Japonii ucząc się o surowcach, przepisach, tradycjach i kulturze wokół stołu. Pracowała z kucharzami, rolnikami i rzemieślnikami, co pozwoliło jej nie tylko poznać, ale i zrozumieć tamtejsze smaki, które teraz z zapałem tłumaczy na polski.

Details

Date:
23 marca
Time:
10:00 - 13:30
Cost:
285zł
Warsztaty Category:

Miejsce

Pracownia Smaku

Organizator

Pracownia Smaku

Zapisz się