Ładowanie Warsztaty

« Wszystkie warszataty

  • Te warsztaty już się odbyły.
Zrzut ekranu 2019-02-15 o 19.42.44

Warsztaty z Przemkiem Błaszczykiem – Dziczyzna

29 stycznia 18:00 - 22:00

240zł

Zapraszamy na warsztaty z dziczyzną w roli głównej. 
Za sterem Pracowni Smaku stanie szef Przemek Błaszczyk.

Dziczyzna bez tajemnic.

Dziczyzna to mięso zwierzyny łownej - dzików, saren, jeleni. W polskiej kulturze i kuchni obecne od wieków, jednak niezbyt popularne w naszej codziennej diecie.
Brak wiedzy na temat odpowiedniego wyboru mięsa i sposobu jego obróbki sprawia, że niewielu z nas ma odwagę pokusić się o jego samodzielne przygotowanie.
A szkoda, bo dziczyzna charakteryzuje się nie tylko wyśmienitymi walorami smakowymi, ale także zdrowotnymi. 
My jednak nie składamy broni i udowodnimy Wam, że dziczyzna to mięso absolutnie fantastyczne, a Przemek nauczy Was, jak się z nim obchodzić i zaprosić je do swojej kuchni. Nowe menu to także nowa forma warsztatowa, tym razem każdy z Was przygotuje każde danie z menu. 

Gotowi? No to leci menu...

MENU:

  • Carpaccio z sarny, z piklami i majonezem grzybowym
  •  Strogonow z dzika, z rosti i ogórkiem kiszonym smażonym w miodzie
  • Comber z jelenia, z sosem holenderskim aromatyzowanym trawą żubrową, skorzonerą i szalotką

O prowadzącym:

Przemek Błaszczyk - reprezentant nowej fali polskich kucharzy. Wychowany przez Kurta Schellera, gromadził doświadczenie i rozwijał się podczas podróży po europie. Jest kulinarnym kosmopolitą, rozmiłowanym w tradycji i lokalnych produktach.

Otwarcie autorskiego Mañana bistro & wine bar w 2009 roku wyznaczyło zupełnie nowy kierunek rozwoju sztuki gotowania w regionie. Jako pierwszy na Śląsku otrzymał dla siebie i Mañany rekomendację Slow Food Polska „za pionierskie na Śląsku wyszukiwanie wybornych produktów z różnych regionów Polski, oraz ich autorską i mistrzowską interpretację kulinarną“.

W żółtym przewodniku o międzynarodowej renomie „Gault & Millau” Mañana otrzymała dwie czapki, a trzydziestolatek Przemek Błaszczyk tytuł „szef jutra“ w południowej Polsce.

Dotarcie do finału drugiej edycji programu „Top Chef” Polska oraz wygrany w jednym z odcinków staż w hiszpańskiej restauracji Arzak, posiadającej trzy gwiazdki michelin, wzbogaciło warsztat i doświadczenie Przemka, stawiając go w czołówce najlepszych kucharzy w Polsce.

Do niedawna Przemek był szefem kuchni autorskiego Mańana bistro & wine bar, gdzie odpowiedzialny był także za selekcję win, za co otrzymał grand prix Magazynu Wino w 2017 roku. Ponadto jest patronem kuchni w Cooler Food w Katowicach oraz dobrym duchem Sezo’novo - letniego konceptu gastronomicznego w katowickim parku, który współtworzy wraz z dwójką przyjaciół. Sukces letniego projektu przekuli w całoroczny restobar w centrum Katowic o nazwie ’novo.

Details

Date:
29 stycznia
Time:
18:00 - 22:00
Cost:
240zł
Warsztaty Category:

Miejsce

Pracownia Smaku

Organizator

Pracownia Smaku

Zapisz się