Ładowanie Warsztaty

« Wszystkie warszataty

  • Te warsztaty już się odbyły.
gęś-copy

Warsztaty z Przemkiem Błaszczykiem – Gęsina #2

13 listopada 17:30 - 22:00

240zł

Wyjątkowy produkt i wyjątkowy szef. 
Już w listopadzie warsztaty z gęsiny poprowadzi sam Przemek Błaszczyk!
Nie bójcie się trudnych nazw i nie panikujcie, że nigdy nie podejmowaliście tego tematu. Któż, jak nie Przemek, może Was nauczyć mistrzowskiego przygotowania gęsi?

Listopad miesiącem gęsi

Coraz chętniej i odważniej wracamy do tradycyjnych polskich produktów. Boimy się jednak pracować z mięsem, szczególnie tym mniej popularnym. My chcemy Wam pomóc oswoić te tematy i pokazać, że nie taki diabeł (tzn gęś) straszny. A że listopad i gęś idą w parze, jest to moment idealny! 
Dodatkowo gęś - mimo iż będzie głównym bohaterem - wystąpi w niebanalnym towarzystwie śliwek, jarzębiny, buraka czy żuru.
Do dzieła zatem! 

MENU:

Okrasa z gęsiej piersi ze śliwowicą, ketchup śliwkowy, domowa chałka.

Pieczone szyje gęsie faszerowane wątróbką z bakaliami, konfitura z jarzębiny i pomarańczy.

Pate z gęsiej wątróbki, czatnej z buraka.

Gęsie uda z czerwoną kapustą gotowaną w soku ananasowym z szarą renetą i lardo, sos z suski sechlońskiej.

Duszone gęsie żołądki, kasza z grzybami i sosem na bazie żuru. 

O prowadzącym:

Przemek Błaszczyk - reprezentant nowej fali polskich kucharzy. Wychowany przez Kurta Schellera, gromadził doświadczenie i rozwijał się podczas podróży po europie. Jest kulinarnym kosmopolitą, rozmiłowanym w tradycji i lokalnych produktach.

Otwarcie autorskiego Mañana bistro & wine bar w 2009 roku wyznaczyło zupełnie nowy kierunek rozwoju sztuki gotowania w regionie. Jako pierwszy na Śląsku otrzymał dla siebie i Mañany rekomendację Slow Food Polska „za pionierskie na Śląsku wyszukiwanie wybornych produktów z różnych regionów Polski, oraz ich autorską i mistrzowską interpretację kulinarną“.

W żółtym przewodniku o międzynarodowej renomie „Gault & Millau” Mañana otrzymała dwie czapki, a trzydziestolatek Przemek Błaszczyk tytuł „szef jutra“ w południowej Polsce.

Dotarcie do finału drugiej edycji programu „Top Chef” Polska oraz wygrany w jednym z odcinków staż w hiszpańskiej restauracji Arzak, posiadającej trzy gwiazdki michelin, wzbogaciło warsztat i doświadczenie Przemka, stawiając go w czołówce najlepszych kucharzy w Polsce.

Do niedawna Przemek był szefem kuchni autorskiego Mańana bistro & wine bar, gdzie odpowiedzialny był także za selekcję win, za co otrzymał grand prix Magazynu Wino w 2017 roku. Ponadto jest patronem kuchni w Cooler Food w Katowicach oraz dobrym duchem Sezo’novo - letniego konceptu gastronomicznego w katowickim parku, który współtworzy wraz z dwójką przyjaciół. Sukces letniego projektu przekuli w całoroczny restobar w centrum Katowic o nazwie ’novo.

 

Details

Date:
13 listopada
Time:
17:30 - 22:00
Cost:
240zł
Warsztaty Category:

Miejsce

Pracownia Smaku

Organizator

Pracownia Smaku

Zapisz się