Ładowanie Warsztaty

« Wszystkie warszataty

asparagus

Warsztaty z Przemkiem Błaszczykiem – SZPARAGI

27 maja 18:00 - 21:00

230zł

Niekwestionowany król wiosny - szparag - wkracza na salony, a konkretnie wskakuje na nasz majowy warsztat z Przemkiem Błaszczykiem.

Król jest nie tylko zielony

Polacy pokochali szparagi. Od kilku lat sukcesywnie wzrasta ich spożycie, a pierwsze pęczki na straganach wyczekiwane są bardziej niż pierwsza wiosenna jaskółka. 
Często nasza umiejętność ich przygotowania kończy się jednak na  ugotowaniu i podaniu jako dodatek. A szparag zasługuje na miejsce w pierwszym rzędzie! 

Podczas warsztatu dowiecie się, jak obchodzić się z tymi  delikatnymi istotami. Przemek pokaże Wam też, jak cudowne są te ciągle mniej doceniane, białe szparagi. Pełny pakiet wiedzy i smaku.

MENU:

  • pieczone białe szparagi z jajkiem w koszulce i sosem holenderskim
  • małże św. Jakuba z zielonymi szparagami w tempurze i kremem z białych szparagów
  • pierś z kaczki z grillowanymi zielonymi szparagami i czatnejem rabarbarowym
  • panna cotta z zielonych szparagów z lodami na obierkach szparagowych i truskawkami w pieprzu i sherry

 

O prowadzącym:

Przemek Błaszczyk - reprezentant nowej fali polskich kucharzy. Wychowany przez Kurta Schellera, gromadził doświadczenie i rozwijał się podczas podróży po europie. Jest kulinarnym kosmopolitą, rozmiłowanym w tradycji i lokalnych produktach.

Otwarcie autorskiego Mañana bistro & wine bar w 2009 roku wyznaczyło zupełnie nowy kierunek rozwoju sztuki gotowania w regionie. Jako pierwszy na Śląsku otrzymał dla siebie i Mañany rekomendację Slow Food Polska „za pionierskie na Śląsku wyszukiwanie wybornych produktów z różnych regionów Polski, oraz ich autorską i mistrzowską interpretację kulinarną“.

W żółtym przewodniku o międzynarodowej renomie „Gault & Millau” Mañana otrzymała dwie czapki, a trzydziestolatek Przemek Błaszczyk tytuł „szef jutra“ w południowej Polsce.

Dotarcie do finału drugiej edycji programu „Top Chef” Polska oraz wygrany w jednym z odcinków staż w hiszpańskiej restauracji Arzak, posiadającej trzy gwiazdki michelin, wzbogaciło warsztat i doświadczenie Przemka, stawiając go w czołówce najlepszych kucharzy w Polsce.

Do niedawna Przemek był szefem kuchni autorskiego Mańana bistro & wine bar, gdzie odpowiedzialny był także za selekcję win, za co otrzymał grand prix Magazynu Wino w 2017 roku. Ponadto jest patronem kuchni w Cooler Food w Katowicach oraz dobrym duchem Sezo’novo - letniego konceptu gastronomicznego w katowickim parku, który współtworzy wraz z dwójką przyjaciół. Sukces letniego projektu przekuli w całoroczny restobar w centrum Katowic o nazwie ’novo.

 

Details

Date:
27 maja
Time:
18:00 - 21:00
Cost:
230zł
Warsztaty Category:

Miejsce

Pracownia Smaku

Organizator

Pracownia Smaku

Zapisz się

Szparagi z Przemkiem BłaszczykiemBrak wolnych miejsc!Cena: 230,00