fbpx
Ładowanie Warsztaty

« Wszystkie warszataty

  • Te warsztaty już się odbyły.
eggs 2

Warsztaty z Przemkiem Błaszczykiem – Wielkanoc

10 kwietnia 2019 17:00 - 21:00

220zł

Zapraszamy na inny niż wszystkie warsztat wielkanocny z szefem Przemkiem Błaszczykiem.

 

Autorska Wielkanoc

Niby klasyka gatunku: pasztet, faszerowane jajka, żurek, mazurek. Wiadomo.
Na tym warsztacie nic jednak nie będzie tak po prostu tradycyjne. 
Pasztet przygotujemy bowiem w stylu francuskim i podamy z cebulową konfiturą. Farsz do jajek pełen będzie aromatycznych ziół. Żurek podamy w formie kremu, a jaja przepiórcze zestawimy z kaszanką. 
Dajcie się zaskoczyć autorskiemu menu szefa, a potem sami zaskoczcie domowników przy świątecznym stole.
Po tym warsztacie żadne święta nie będą już takie same.

 

MENU:

  • francuski pasztet z wątróbek drobiowych z konfiturą z czerwonej cebuli
  • jajka faszerowane ziołami
  • krem z żurku z pulpetami z jajem przepiórczym w kaszance (nastawianie własnego zakwasu na żur)
  • konfitowany królik na cassoulet z kiełbaskami, porem i marchewką
  • mazurek z kajmakiem i suszonymi owocami

 

O prowadzącym:

Przemek Błaszczyk - reprezentant nowej fali polskich kucharzy. Wychowany przez Kurta Schellera, gromadził doświadczenie i rozwijał się podczas podróży po europie. Jest kulinarnym kosmopolitą, rozmiłowanym w tradycji i lokalnych produktach.

Otwarcie autorskiego Mañana bistro & wine bar w 2009 roku wyznaczyło zupełnie nowy kierunek rozwoju sztuki gotowania w regionie. Jako pierwszy na Śląsku otrzymał dla siebie i Mañany rekomendację Slow Food Polska „za pionierskie na Śląsku wyszukiwanie wybornych produktów z różnych regionów Polski, oraz ich autorską i mistrzowską interpretację kulinarną“.

W żółtym przewodniku o międzynarodowej renomie „Gault & Millau” Mañana otrzymała dwie czapki, a trzydziestolatek Przemek Błaszczyk tytuł „szef jutra“ w południowej Polsce.

Dotarcie do finału drugiej edycji programu „Top Chef” Polska oraz wygrany w jednym z odcinków staż w hiszpańskiej restauracji Arzak, posiadającej trzy gwiazdki michelin, wzbogaciło warsztat i doświadczenie Przemka, stawiając go w czołówce najlepszych kucharzy w Polsce.

Do niedawna Przemek był szefem kuchni autorskiego Mańana bistro & wine bar, gdzie odpowiedzialny był także za selekcję win, za co otrzymał grand prix Magazynu Wino w 2017 roku. Ponadto jest patronem kuchni w Cooler Food w Katowicach oraz dobrym duchem Sezo’novo - letniego konceptu gastronomicznego w katowickim parku, który współtworzy wraz z dwójką przyjaciół. Sukces letniego projektu przekuli w całoroczny restobar w centrum Katowic o nazwie ’novo.

Details

Date:
10 kwietnia 2019
Time:
17:00 - 21:00
Cost:
220zł
Warsztaty Category:

Miejsce

Pracownia Smaku

Organizator

Pracownia Smaku

Zapisz się