Ładowanie Warsztaty

« Wszystkie warszataty

  • Te warsztaty już się odbyły.
serki w kwiatach

Warsztaty serowarskie z Gieno Mientkiewiczem – Wiosenne serki

11 maja 10:00 - 13:30

215zł

Zapraszamy na kolejne absolutnie wyjątkowe warsztaty z serem w roli głównej, które poprowadzi kultowa postać polskiego serowarstwa - Gieno Mientkiewicz!

 

Wiosenne serki w kwiatach i ziołach

Wiosna jest wyjątkowa również dla serowarstwa. Niezrównane łąkowe mleko ale i możliwość ozdobienia serków niezwykłymi dodatkami. To okazja nauczenia się, jak do serowarstwa wpuścić powiew sezonowości.

Na tych warsztatach zrobimy podpuszczkowe młode serki w iście wiosennej szacie. Urocze maluszki kwitnące jak łąka i te ziółka, które tak łatwo znaleźć na każdej łące. Szczaw, pachnąca pokrzywa, koniczyna...

Serki zaszczepimy szlachetną pleśnią aby, jeśli oczywiście poleżą, pomiędzy kwiatkami porosły meszkiem.
Coś ugotujemy i oczywiście coś spróbujemy. Nowy sezon to nowe doznania!

 

Plan warsztatu:

-wstęp teoretyczny dotyczący serów - ich rodzajów, produkcji
-degustacja najlepszych polskich serów zagrodowych
-przygotowanie własnego świeżego sera
-mini warsztat kulinarny z degustacją

Co ugotujemy?

-łąkowe zioła z kozim serem
-szparagi z siekanym jajem i sosem z sera lazur
-lody waniliowe z sosem z koziej chałwy

O prowadzącym:

Gieno Mientkiewicz - uważany za ojca i odkrywcę polskiego serowarstwa. Od lat jeździ po całej Polsce i wciąż wyszukuje nowe gatunki sera. Autor sformułowania „sery zagrodowe”.
O serach pisze, mówi, a także uczy jak je jeść, przyrządzać i jak przy tym biesiadować.
Widzowie kanału kuchnia+ na pewno kojarzą go z popularnego programu kulinarnego „Przez dziurkę od sera”.
Gieno Mientkiewicz doradzał Kancelarii Premiera RP w doborze serów podczas Szczytu Partnerstwa Wschodniego. Obecnie służy swoją wiedzą Kancelarii Prezydenta RP.
Działacz organizacji Slow Food Polska. Współorganizuje festiwal „Czas dobrego sera” w Sandomierzu.
Jego ulubiony ser? Każdy kolejny, bo uwielbia poznawać nowe smaki.

 

Details

Date:
11 maja
Time:
10:00 - 13:30
Cost:
215zł
Warsztaty Category:

Miejsce

Pracownia Smaku

Organizator

Pracownia Smaku

Zapisz się