Please specify image url.

Jolanta
Kleser

    Z wykształcenia fizjoterapeutka, jednak przez 18 lat pracowała w korporacji w dziale sprzedaży. W 2013 r. zrezygnowała z pracy oraz postawiła wszystko na jedną kartę, aby sprawdzić się wśród najlepszych kucharzy amatorów w II edycji programu Masterchef i rozpocząć nową przygodę ze swoją pasją, czyli gotowaniem. Dzięki temu wygrała nowe życie, w którym może robić to, co kocha najbardziej. Smaczna kuchnia, bogactwo smaków, pasja do zdrowego odżywiania - tym chce się dzielić z innymi. Stąd jej Pracownia SMAKU - jedno miejsce, wiele możliwości.

    Please specify image url.

    Charles
    Daigneault

      Kanadyjczyk, w którego żyłach płynie francuska i indiańska krew. Kilka lat temu miłość ściągnęła go do Polski i Krakowa, gdzie mieszka wraz z żoną i trójką dzieci. Z wykształcenia jest technikiem - mechanikiem rolniczym, ale to kuchnia jest jego prawdziwą pasją. Uczestnik II edycji programu Masterchef.

      Please specify image url.

      Przemysław
      Błaszczyk

         

        Please specify image url.

        Marta
        Dymek

           

          Please specify image url.

          Pascal
          Chevriaux

            Paryżanin i cukiernik z wieloletnim stażem, który przez ponad dekadę mieszkał w Los Angeles i Nowym Jorku, gdzie dbał o podniebienia tamtejszej klienteli, pracując we francuskich restauracjach i prowadząc własną firmę cateringową.

            Please specify image url.

            Katarzyna
            Karus-Wysocka

              Autorka bloga Cook it Lean. Na co dzień projektantka interakcji i businesswoman. Po godzinach zawodniczka w trójboju siłowym - z przyjemnością oddaje się ciężkim treningom na siłowni. Blogerka i totalna entuzjastka podejścia paleo, współautorka książki "Polski Przewodnik Paleo" - która jeszcze przed premierą osiągnęła status bestsellera w internetowych księgarniach. Co roku organizuje Noworoczny Detoks Cukrowy cieszący się dużą popularnością wśród osób chcących zadbać o swoje zdrowie w ramach noworocznych postanowień.

              Please specify image url.

              Łukasz
              Kawaller

                26-letni kucharz, zwycięzca pierwszej polskiej edycji programu Hell's Kitchen i ambasador firmy SMEG. Gotował w najlepszych polskich restauracjach - Metamorfoza, Concept i Atelier Amaro. Laureat prestiżowego konkursu kulinarnego "L'art de la cuisine Martell".

                Please specify image url.

                Samar
                Khanafer

                  Ekspert kuchni arabskich w Polsce, w połowie Polka, w połowie Libanka, blogerka blogsamar.com, autorka książki "Hummus, za'atar i granaty", to dzięki zebranym przez nią rodzinnym przepisom Polacy mogą poznawać autentyczną libańską kuchnię pełną pieczonych bakłażanów, świeżych pestek granatu i prawdziwego hummusu - bez puszkowanej ciecierzycy czy sody, uczestniczka III edycji programu MasterChef, w którym jej warsztat i smak zachwycił nawet takich mistrzów jak Gordon Ramsay czy Michel Roux.

                  Please specify image url.

                  Edoardo
                  Mallozzi

                    Pochodzi z centralnej części Półwyspu Apenińskiego i jest zawodowym kucharzem z ponad 25-letnim stażem. Na swojej kulinarnej drodze przeszedł pracę zarówno w małych rodzinnych trattoriach jak i dużych restauracjach zdobywających międzynarodowe nagrody. Od 2011 roku mieszka w Polsce i pomaga restauratorom i kucharzom prowadzić restauracje z prawdziwą kuchnią włoską. W 2016 roku jako Chef Kuchni został wyróżniony przez Przewodnik Kulinarny Gault & Millau Polska, a o jego deserze tiramisu napisano, że lepszego próżno szukać nawet we Włoszech.

                    Please specify image url.

                    Kurt
                    Scheller

                      Zarażony pasją do gotowania w rodzinnym szwajcarskim domu rozpoczął swoją podróż kulinarną, która z powodzeniem trwa do dzisiaj. Doświadczenie zawodowe zdobywał niemal na wszystkich kontynentach. W Polsce mieszka od 1991 roku. Był szefem w kuchni w restauracjach hotelów Bristol, Sheraton czy Rialto. Dzisiaj, z powodzeniem od 2002 roku, prowadzi Akademię Kulinarną. To wyjątkowe miejsce spotkań w którym profesjonaliści i entuzjaści gotowania w domowym zaciszu mogą zgłębiać tajniki sztuki kulinarnej.

                      Please specify image url.

                      Karolina i Maciek
                      Szaciłło

                        Ona, dziennikarka, na co dzień pisze reportaże społeczne i wywiady. Jest nauczycielką technik oddechowych i medytacji. On kucharz wegetariański, autor książek kulinarno - lajfstylowych, pasjonuje się dietetyką, medycyną wschodu i jogą. Razem prowadzą bloga o zdrowym sposobie na życie (www.medytujemy.pl), warsztaty i detoksy wyjazdowe. Wspólnie piszą książki - m.in. bestsellerowe: "Jedz i pracuj nad własnym zdrowiem" i "Jak oczyścić swój organizm, czyli detoksy dla zdrowia i urody".

                        Please specify image url.

                        Diana
                        Volokhova

                          Gotować zaczęła w dzieciństwie, natomiast w wieku 12 lat już sprzedała swoje pierwsze ciasto! Pochodzi z Armenii, jednak od paru lat mieszka w Polsce, do której przeniosła się z miłości. Kiedy już wszyscy przyjaciele, krewni i znajomi poznali smak potraw i ciast Diany, jej chłopak wpadł na pomysł, by spróbowała swoich sił w programie MASTERCHEF. Tak się też stało i Diana dotarła do samego finału drugiej edycji show. Uwielbia przyrządzać potrawy tradycyjnej kuchni ormiańskiej, szczególnie te z dodatkiem bakłażana.

                          Please specify image url.

                          Dominika
                          Wójciak

                             Wyróżniona przez samego Gordona Ramsay`a zwyciężczyni III edycji programu MasterChef. Autorka książek "Ziarno", "Warzywo" i "Kulinarne opowieści".

                            Please specify image url.

                            Iwona
                            Zasuwa

                              "Matka Smakoterapia", muzyk i pedagog, mama małego alergika, autorka bloga (smakoterapia.pl), autorka przepisów oraz prowadząca w programie Ugotuj mi Mamo oraz Ugotuj mi Mamo 2 (2014-2015). Zafascynowana leczeniem za pomocą naturalnego żywienia. Posiada niezwykłą łatwość wymyślania ciekawych przepisów na smaczne i zdrowe potrawy mimo ograniczeń dietetycznych, jakie musiała zastosować w swojej kuchni (bez cukru, bez nabiału, w większości potraw bez glutenu, wegetariańskie lub wegańskie).

                              Please specify image url.

                              Agnieszka
                              Jasińska

                                Miłośniczka zdrowej i smacznej kuchni, którą sama tworzy na swoim rodzinnym śląsku. Ciągle w podróży wyszukuje nowe miejsca i smaki. Wielbicielka wszelkich słodkości, ale tylko tych pod zdrową postacią. Uważa, że sezonowe produkty i dobre składniki z jakich powstaje danie to gwarancja smacznej kuchni. Właścicielka bloga kulinarnego www.kulinarnenawigacje.pl.